Klezmer muziek

Klezmaar logo

Klezmer muziekgroep Klezmaar in 1999

Wat is Klezmer muziek

'Muziek met een lach en traan' is een beschrijving die op klezmer van toepassing is. Klezmermuziek is veelal vrolijke (bruilofts)muziek die bij nadere beschouwing toch in een (gewijzigde) mineur toonladder blijkt te staan. Van origine is klezmer de muziek van de jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa. De Jiddische benaming "klezmer" vindt zijn oorsprong in twee oud-hebreeuwse woorden "kley" (werktuig) en "zemer" (musiceren). De klezmer muzikanten of klezmorim speelden/spelen vooral op bruiloften. Hier werd vooral veel dansmuziek gespeeld (bulgars, freilachs, khossidls en shers).

Klezmermuziek vandaag

Klezmer als aanduiding voor het muziekgenre is pas sinds de klezmer revival in de jaren zeventig in zwang geraakt, en is heden ten dage een smeltkroes aan stijlen. In de klezmermuziek zijn naast veel balkaninvloeden ( roemeens, russisch, grieks ) ook orientaalse en zigeuner invloeden terug te vinden. Begin deze eeuw zijn daar nog het jiddisch theater en weer later de jazz muziek bijgekomen.

Wie is/zijn Klezmaar

KlezMaar is een Nederlands klezmergroep die Klezmermuziek op eigen wijze bewerkt en ten gehore brengt.

De naam KlezMaar is uit te leggen als: klez-maar ("shpiel klezmer, shpiel!") als ook klets-maar: praat maar door (als we als ''muziekaal behang'' fungeren), en tenslotte: laat maar kletsen (we trekken ons niet te veel aan van commentaar ;-) )

(De muziekjes die je hoort bij klikken op bovenstaande URL's zijn geen opnames van ons, maar MIDI bestandjes zoals die van bladmuziek gegenereerd worden door notatieprogramma MusiCAD. MIDI-bestandjes zijn veel compacter en derhalve erg geschikt voor gebruik op internet.)

Om toch een betere indruk te krijgen hoe 'KlezMaar' anno 2013 dan wel klinkt kun je de volgende fragmenten beluisteren in mp3-formaat:

KlezMaar kan op aanvraag voorstellingen verzorgen en/of op bruiloften/feesten spelen. Omdat klezmer muziek eerst en vooral bruiloftsmuziek is, spelen we graag op gelegenheden die iets met bruiloften te doen hebben. "Gewone", zilveren en gouden bruiloften, maar ook Abraham en Sarah hebben we met onze muziek opgeluisterd. Klik voor lijst openbare optredens

Een paar andere plaatsen waar informatie over Klezmer te vinden is.

Contact met ons opnemen...

Deze pagina wordt beheerd door Arent Storm
laatste wijziging 13-01-2013

www.klezmaar.nl